Product 7.1 Agribusiness

Niet van toepassing.

Product 7.2 Plattelandsontwikkeling

Natuur nodigt uit tot vernieuwende investeringen, gericht op beleven en benutten in brede zin. Er is ruimte voor sterke combinaties van natuurdoelen met ontwikkelingen op het gebied van recreatie en toerisme, wonen, zorg en welzijn, sport, cultuur en landbouw. Dat biedt perspectief voor bedrijven en maatschappelijke organisaties in uiteenlopende sectoren, maar ook voor burgers.
Uitgangspunt bij de uitvoering is gebiedsgericht werken met integrale gebiedsprocessen waarbij alle belanghebbenden worden betrokkenen.
Het programma Natuurlijk Platteland zal bestaan uit een dertigtal projecten (opgaven) met meerdere deelprojecten. Met het programma geven wij een vervolg aan de opgave van het Natuurpact. Na vaststelling GS, planning eerste kwartaal 2016, zal het programma vervolgens aan PS worden aangeboden.

Product 7.3 Dynamisch Drenthe

  • Evenementenbeleid is in ontwikkeling voor topsport en aangepast sporten. Focus ligt op imago-versterkende, beeldbepalende evenementen op minimaal NK, EK of WK niveau. Nagedacht wordt om intensievere samenwerking te stimuleren tussen organisator(en), gemeente(en) in samenwerking met het Kenniscentrum Evenementen voor doorontwikkeling van evenementen om steviger economische en maatschappelijke spin-off te realiseren.
  • Na de succesvolle pilots 'Positief Opgroeien Drenthe', vindt een verbreding plaats met o.a. het project 'Alleen jij bepaalt wie je bent', wat gezamenlijk met het ministerie van justitie wordt ontwikkeld voor risicojongeren in de Veenkoloniën en de rest van Drenthe.
  • Het programma Drenthe Beweegt wordt in 2016 geëvalueerd en doorontwikkeld. Wij hechten grote waarde aan het gecreëerde netwerk en de behaalde resultaten: met de kracht van sport Drenthe daadwerkelijk (economisch) vitaler maken.


NK wielrennen vrouwen in Drenthe. De NK wielersportweken in Emmen en alle festiviteiten eromheen, zorgden ervoor dat de duizenden bezoekers een prachtig evenement beleefden

Product 7.4 Natuur en landschap

  • Streekbeheer wordt door de gemeenten opgepakt en dit zal leiden tot een vervolg in 2016.
  • Beheerplannen Natura2000. Naar verwachting worden alle beheerplannen in 2016 afgerond en vastgesteld. Daarmee wordt een belangrijke stap gezet in het borgen van bescherming en binnen heldere kaders mogelijk maken van benutten en beleven.
  • PAS. Wordt in 2016 herzien, is voornamelijk een rijksaangelegenheid maar zal doorwerken in beoordeling van beheerplannen voor Natura 2000.

Uitwerking Natuurvisie
Veel uitwerkingsstappen vallen binnen/hangen sterk samen lopende projecten (realisatie-strategie, PAS, Natura2000 etc). Focus ligt nu op uitwerken van nieuwe elementen:

  • Ontwikkelen/versterken begeleiding nieuwe initiatieven op het gebied van beleven en benutten (i.s.m. gemeenten, recreatiesector, terreinbeherende organisaties). Er zijn met verschillende partijen gesprekken gevoerd over kansen, beelden en initiatieven. Dit heeft geleid tot nieuwe afspraken over mogelijke vervolgacties (klein en groot).
  • Ontwikkelen financiële instrumenten voor versterken natuur door economische investeringen (Green Deals). Met Staatsbosbeheer, Drents Landschap en Natuurmonumenten is gesproken over hun beelden/acties op dit terrein. Daarbij is duidelijk geworden dat bij die partijen benutten en beleven hoog op de agenda staat. De invulling daarvan verschilt. Staatsbosbeheer kijkt daarbij naar de (inter)nationale toeristische markt, Drents Landschap richt zich op verbreding tot een soort National Trust. Natuurmonumenten denkt in ontwikkeling van activiteiten op specifieke locaties, bijvoorbeeld de Onlanden.
  • Ook met landbouwers is gesproken over hun mogelijkheden in relatie tot natuur. (Het gehele landbouwbeleid wordt getekend door de relatie met de natuur, oplossingen zijn veelal maatwerk en dus gebiedsgericht.) Dit sluit aan bij andere beleidsontwikkelingen rond drainage en beregening en het Groenmanifest, waarbij ook geconstateerd wordt dat gebiedsgerichte oplossingen nodig zijn. Het vergt ook ruimte in de regelgeving.


Op 1 januari 2016 start landelijk de nieuwe aanpak van het Agrarisch Natuurbeheer. Deze subsidie is bedoeld voor agrarische ondernemers die landbouwgrond willen gebruiken voor bijvoorbeeld weide- of akkervogels of voor de inrichting van randen langs houtwallen, waterlopen en poelen. De provincie Drenthe geeft niet langer subsidie aan individuele boeren, maar sluit een contract met één overkoepelende organisatie van samenwerkende boeren, het Drents Collectief.